Chess Lessons in United Kingdom

Online prijava Probni sat
Svjetski prvaci | Škola šaha

Svjetski šampioni

Prvi svjetski šahovski šampion je bio Wilhem Steinitz, u svijet šaha je ušao već u djetinjstvu kada je vladala šahovska romantika ali se počeo baviti njime 1858 godine dolaskom u Beč.  Rođen je u  Pragu 17.05.1836.g.

Steinitz je proglašen prvim šahovskim kraljem nakon što je 1886.g. pobijedio Zukertorta sa 10 pobjeda,5 remija i 5 poraza. Svog slijedećeg rivala Mihaila Čigorina pobijedio je 1889. sa 10:6 uz jedan remi.

1894. godine  nakon šta je 8 godina bio svjetski šahovski prvak,Steinitz je neočekivano izgubio od mladog njemačkog šahiste Emanuela Laskera,koji je dobio 10 partija,remizirao 4 i izgubio 5. Šahovski svijet bio je sumnjičav prema Laskerovoj pobjedi zbog toga što prethodno nije imao zapaženih uspjeha.

Nakon što je izgubio titulu svjetskog šampiona,nastavio je igrati na različitim turnirima,međutim zdravlje i starost su uticali na njegove rezultate.

Poslije gubitka svjetske titule,Steinitz je duševno obolio i posljednje godine je proveo po raznim zdravstvenim institucijama,te nakraju umro 1900. godine kao siromah u New Yorku.

 

Zanimljivosti:

* Wilhem je rođen u Pragu kao trinaesto djete u obitelji trgovca metalom(oca Solomona),koji je želio da ga sin naslijedi u struci.*

*Sanjao je da postane matematičar ali nije imao dovoljno novaca za obrazovanje te je počeo zarađivati igrajući šah.*

 

Njegovi vrlo poznati citati koji i dalje kruže internetom:

„Kad imate prednost,dužni ste napadati; u suprotnom ste ugroženi da izgubite prednost.“

„Šah nije za one slabih srca,u potpunosti upija osobu.Da bi došao do dna ove igre,mora se predati ropstvu.Šah je težak,zahtjeva rad,ozbiljno razmišljanje i revno istraživanje.“

„Šah je intelektualna gimnastika!“

Škola šaha | prijavite se odmah

Želite da unapredite svoje znanje kroz obuku sa najboljim instruktorima i edukatorima za šah?