Chess Lessons in United Kingdom

Online prijava Probni sat
Šahovske lekcije za početnike | Škola šaha Hrvatska

Razlozi za igranje šaha

Uveliko je dokazano u svijetu da se umna inteligencija bolje razvija kod djece koja igraju šah nego kod djece koja se ne bave tim originalnim i sve popularnijim sportom.

  • Ako želite da Vaše dijete ima bolje rezultate u školi i uopće da mu akademska karijera ne predstavlja teškoće, preporuka je da se bavi šahom: istovremeno će razvijati matematičku, prostornu, interpersonalnu, intrapersonalnu i lingvističku inteligenciju. Mi u sklopu Royal akademije nastojimo i da sinhrono uz podizanje IQ (mentalne inteligencije) razvijamo emocionalnu inteligenciju (EQ) podstićući kreativnost i verbalnu reaktivnost na treninzima, a često uključujemo i engleske izraze i rečenice čime još više doprinosimo uvježbavanje obiju strana mozga kroz lingvističku komponentu.
  • Kroz igru dijete uči kako treba da se ponaša, da uspostavlja pravilne društvene odnose, da razvija maštu i kreativnost, te kako da prihvati poraz.
  • Zahtjev za strateško i kritičko razmišljanje pri igranju šaha, pomaže razvoju prefrontalnog korteksa i pogotovo pomaže tinejdžerima da donose bolje odluke te da sprječe neodgovorne izbore.

Ne zaboravimo i na odlične efekte kod odraslih osoba koje se bave šahom: u prvom redu šah pomaže u sprječavanju Alchajmerove bolesti i moždanih udara što su dokazale i brojne medicinske studije.  Naime šah poboljšava pamćenje, sposobnost rješavanja problema, koncentraciju i kreativnost.

Ukratko...

ŠAH je najbolja tableta za mentalno zdravlje!

Škola šaha | prijavite se odmah

Želite da unapredite svoje znanje kroz obuku sa najboljim instruktorima i edukatorima za šah?